Život u Domu učenika – prvi korak ka osamostaljivanju

U ovoj školskoj godini, u Dom učenika srednjih škola primljeno je 464 stanara. Od ukupnog broja đaka, 175 su učenici prvih razreda, kojima je ovo prvo veliko odvajanje od porodice i životna prekretnica. Kako bi proces prilagođavanja novoj sredini i životu u Domu trajao što kraće, pažnja vapitača i pedagoga usmerena je upravo ka ovim đacima.

Maša Ninković, Stefan Bodelec i Ana Vujaković svoje domove zamenili su sobama u Domu za učenike. Maša dolazi iz Inđije, Stefan iz Karađorđeva, a Ana iz Kanjiže. Iako im nije bilo lako da se odvoje od svojih porodica, već su našli nove prijatelje u Domu i kako kažu prvi utisci su im pozitivni.

U Dom je ove godine smešteno 175 učenika prvih razreda, koji su u Suboticu došli iz Bačke Topole, Kanjiže, Feketića, Malog Iđoša, ali i iz Beograda, Bačke Palanke i Smedereva. Proces prilagođavanja novoj sredini i životu van kuće težak je za decu, ali i za njihove roditelje. Kako bi adaptacija trajala što kraće pedagozi i vaspitači, koji su odgovorni za siguran i bezbedan boravak dece, učenicima prvih razreda organizuju mnoge radionice, sekcije i grupni rad.

Kapacitet najvećeg Doma u Vojvodini je popunjen, a u njemu će ove godine boraviti 464 stanara. Za smeštaj i hranu, učenici mesečno izdvajaju oko osam hiljada dinara.