Zdravstvena akcija Selu u pohode MZ Makova sedmica

 

Zdravstvena akcija ,,Selu u pohode-proveri svoje rizike kontroliši zdravlje“ održana je u MZ Makova sedmica. Zainteresovani građani su imali priliku da besplatno i bez zdravstvene knjižice provere faktore rizika, izmere nivo šećera, masnoće u krvi, vrednosti krvnog pritiska, telesnu visinu, teženu i BMI (indeks telesne mase) kao i da dobiju lekarske savete vezane za zdrav način života i očuvanje zdravlja.

Građani sa kojima smo razgovarali su nam rekli da su veoma zadovoljni akcijom, da je ona za njih bila prilika da provere svoje zdravstveno stanje i da smatraju da bi akcije slične ovoj trebalo organizovati česće. Većina je zadovoljna rezultatima, a oni koji na osnovu dobijenih rezultata treba nešto da promene, napominju da im znače dobijeni lekarski saveti i da će slediti uputstva.

Prema rečima načelnice Centra za promociju zdravlja u Zavodu za javno zdravlje dr Nade Kosić Bibić, redovna kontrola zdravstvenog stanja i utvrđivanje faktora rizika predstavljaju prevenciju nastanka bolesti zbog toga je značajno da se što veći broj građana odazove na akcije koje se sprovode na mesečnom nivou. Doktorka ističe važnost lekarskih saveta koji građani mogu dobiti a tiču se zdravih stilova života, pravilne ishrane i prilagođene fizičke aktivnosti u odnosu na pol, godine i zdravstveno stanje.

Zavod za javno zdravlje Subotica, Crveni krst i Dom zdravlja Subotica sedmu godinu za redom organizuju akcije očuvanja i unapređenja zdravlja kroz promocije zdravih stilova života u ruralnim sredinama. U toku godine ovo je sedma uspešno realizovana akcija kojoj se odazvalo sedamdeset i četvoro starijih članova MZ ,,Makova sedmica“, a naredna akcija će biti sprovedena 22.avgusta u MZ Hajdukovo.