понедељак , 24 јануара 2022
Naslovna / Kultura / Zatvoren 25. Međunarodni festival pozorišta za decu

Zatvoren 25. Međunarodni festival pozorišta za decu

Dodelom nagrada najboljim predstavama u petak je, u Dečijem pozorištu, završen jubilarni, 25. Međunarodni festival pozorišta za decu. Festival je zatvorio ovogodišnji dobitnik nagrade „Mali princ“, Vjeslav Hejno.

Direktor Otvorenog univerziteta, Ilija Tatić, poručio je da je festival uspeo da ostvari sve zacrtane ciljeve, a svakako najvažnije jeste da su deca uživala. U sklopu festivala publici su predstavljena raznovrsna, maštovita i reprezentativna dela koja su trenutno aktuela u Evropi, ali i svetu. Tatić je naveo i da su za vreme trajanja festivala uspostavljeni brojni kontakti sa stručnjacima iz drugih država.

U sklopu ceremonije zatvaranja dodeljene su nagrade najboljim predstavama. Dobitinik Gran prija za najbolju predstavu je predstava „Mačak u čizmama“, reditelja Todora Valova u izvođenju Dečijeg pozorišta R. Srpske iz Banjaluke. Nagrada za najbolju režiju dodeljena je Jeržiju Bijelunasu za predstavu „Tiha“. Nagrada za najbolju scenografiju priprala je Evi Farkaševoj za scenografiju u predstavi „Prodavnica igračaka“. Za najbolju originalnu muziku nagrađen je Peter Kus za muziku u predstavi „Džumbus“ u izvođenju pozorišra „Werk89“ iz Beča, dok je nagrada za najbolje estetsko i tehnološko rešenje lutaka pripala Irini Somborac za predstavu „Tobi“ u izvođenju Pozorišta za decu i mlade iz Skoplja.

Specijalni program u okviru festivala bio je posvećen jednoj od najvećih svetskih kultura i pozorišnih tradicija-Kini, a u sklopu ceremonije zatvaranja festivala gostima iz daleke Kine dodeljene su specijalne nagrade za umetnički doprinos.

Žiri je dodelio i pet ravnopravnih nagrada za glumačko/animatorsko majstorstvo i to Filipu Eldanu za ulogu u predstavi „Jaje“, Andi Rubinstein za ulogu u predstavi „Tajni život pelena“, Petri Nađ za ulogu u predstavi „Doživljaji veverice Majka“, kao i Goranu Smoljanoviću i Dejanu Fajferu za ulegu u predstavi „Majstori“

O autoru Miljana Crnogorac

Pogledaj i sledeće

Uspešna godina za Fondaciju „Danilo Kiš“

Na rad Fondacije “Danilo Kiš” epidemija koronavirusa nije znatno uticala. U protekloj godini uspešno su …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *