недеља , 5 децембра 2021
Naslovna / Društvo / Zaštita zasada voćaka od štetočina

Zaštita zasada voćaka od štetočina

Zasadi voćaka nalaze se u različitim fazama razvoja ploda te stručnjaci iz Poljoprivredne srtučne službe savetuju voćare da pred najavljene padavine zaštite svoje zasade kako ne bi došlo do infekcije plodova.

Zasadi breskve i nektarine na području delovanja PSS Subotica nalaze se u kritičnom periodu pred najavljene padavine i nestabilno vreme. Ove dve vrste nalaze se u različitim fazama razvoja ploda, od faze opadanje plodova posle cvetanja do faze drugog opadanja plodova. Kako ne bi došlo do razvoja pepelnice ploda i šupljikavosti lista breskve i nektarine iz PSS savetuju proizvođače primenu odgovarajućih mera zaštite.

Zasadi jabuka, u zavisnosti od sortimenta i lokaliteta, takođe se nalaze u različitim fazama razvoja: od faza cvetanja do početnih faza razvoja ploda. Stručnjaci savetuju proizvođače da obrate pažnju na jabukinog smotavca i početak polaganja jaja ove štetočine. U zasadima jabuka sa velikim potencijalom jabukinog smotavca, pogotovo u zasadima starog tipa uzgoja, savetuje se primena registrovanih insekticida na bazi aktivne materije piriproksifen 0,1%.

Najavljeni kišni period stvoriće povoljne uslove za razvoj bakteriozne plemenjače u zasadima dunja, pa se uzgajivačima ove vrste preporučuje primena nekog od preparata na bazi bakar-hidroksida u nižim koncentracijama.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

Priključak na gasnu distributivnu mrežu na rate

Subotičani će od februara moći da plate priključak na gasnu distributivnu mrežu na rate, rečeno …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *