Zaštita od krpelja od ranog proleća do kasne jeseni

Boravak u prirodi od aprila do kraja novembra sa sobom nosi i rizik od uboda krpelja koji, ukoliko je zaražen, može izazvati različite bolesti, u prvom redu lajmsku bolest. Lekari ističu da je nabolja prevencija u vidu samopregleda nakon svakog boravka u prirodi.

Krpelji su paraziti koji se hrane krvlju niza životinja, ali i čovekovom krvlju. Oni mogu biti zaraženi virusima ili bakterijama koji mogu izazvati različite bolesti. U našoj sredini najčešće se radi o Lajmskoj bolesti koju izaziva bakterija Borelia Burgdorferi. Lajmska bolest je izlečiva u potpunosti ukoliko se dijagnostikuje i započne terapija odgovarajućim antibiotikom. Često se ovo oboljenje previdi jer prvi stadijum prolazi sam od sebe, a za njega je karakteristična pojava crvenila koje se postepeno širi, dok je centralni deo bled, odnosno u boji kože.

Lekari ističu da je naznačajnija prevencija koja podrazumeva samopregled nakon svakog boravka u prirodi od ranog proleća do kasne jeseni.

Stručnjaci ističu da je potrebno odstraniti sve delove krpelja i predeo u kom se krpelj nalazio posmatrati do 32 dana jer toliko iznosi najduži period inkubacije za pojavu prvog stadijuma lajmske bolesti. Budući da čitav niz godina ne postoji obaveza prijavljivanja lajmske bolesti, nije poznata njena učestalost, ali se na osnovu indirektnih podataka zna da godišnje ima 10 obolelih na 100.000 stanovnika.