Vikend za nama bio je u znaku otvorenog prvenstva Vojvodine u veslanju

NOVOSAĐANI POBEDNICI OTVORENOG PRVENSTVA VOJVODINE U

VESLANJU

Veslački klub „Danubius 1885“ iz Novog Sada je na regati održanoj za vikend na Paliću
odbranio prošlogodišnju titulu ukupnog pobednika „Vojvodina Opena“ osvojivši najviše
medalja u konkurenciji 10 veslačkih klubova iz cele Srbije. Veslački klub „Palić“ zauzeo
četvrto mesto.

Proteklog vikenda (29 – 30.8.2020) održana je 58. veslačka regata „Vojvodina Open“ (Otvoreno prvenstvoVojvodine u veslanju) koja se skoro šest decenija svake godine tradicionalno održava na jezeru Palić kodSubotice. Priređivači ovog značajnog sportskog događaja su Veslački savez Srbije i Veslački savez Vojvodine uzpodršku Grada Subotice, a domaćin i organizator 58. godinu zaredom je Veslački klub „Palić“.
Ove godine na „Vojvodina Openu“ takmičilo se 156 veslača i veslačica u 121 posadi iz 10 veslačkih
klubova iz Srbije: „Danubius 1885“ iz Novog Sada, „Tamiš“ iz Pančeva, „Palić“ iz Subotice, „Crvena Zvezda“ i „Grafičar“ iz Beograda, „Galeb“ iz Zemuna, „Smederevo“ i „Jezava“ iz Smedereva, „Čurug“ i „Begej 1883“ iz Zrenjanina. Na Otvorenom prvenstvu Vojvodine bile su zastupljene sve veslačke discipline, a učestvovali su takmičari svih uzrasnih kategorija među kojima i članovi reprezentativnih posada Srbije. Ukupni pobednik 58. veslačke regate „Vojvodina Open“ je Veslački klub „Danubius 1885“ iz Novog Sada koji su ovime odbranili prošlogodišnje šampionsko mesto i drugu gudinu zaredom na svečanom veslačkom platou na Paliću podigli pehar namenjen ukupnom pobedniku Otvorenog prvenstva Vojvodine. Takmičari „Danubiusa
1885“ iz Novog Sada su osvojili ukupno 122 boda, dok su takmičari iz pančevačkog „Tamiša“ sa 72 boda zazuzeli vicešampionsko (drugo) mesto. Na trećem mestu je „Crvena Zvezda“ iz Beograda sa 50 bodova, na četvrtom subotički „Palić“ sa 42, na petom „Smederevo“ sa 29 bodova.
– I ove godine „Danubius 1885“ je pokazao da je u samom vrhu veslačkog sporta u Srbiji, a da je u Vojvodini najbolji od šest vojvođanskih veslačkih klubova. Novosađani su nastupili sa najvećim bojem takmičara i veslačkih posada od svih klubova koji su učestvovali na ovom takmičenju. Osvojili su najviše medalja u finalnim trkama oba dana takmičenja i time zasluženo i ove godine zauzeli šampionsko mesto i u svoj klub odneli još jedan pehar ukupnog pobednika Otvorenog prvenstva Vojvodine. Zapažen nastup imali su i ostali veslački klubovi koji su se takmičili na ovogodišnjem Vojvodina Openu na Paliću jer je borba za bodove bila neizvesna do samog kraja takmičenja. Zbog situacije sa virusom korona ove godine nismo bili u mogućnosti da ugostimo i veslačke posade iz inostranstva, koje inače rado dolaze na Palić. Bez obzira na to, smatramo
da je regata bila izuzetno jaka, vrhunski organizovana uz poštovanje svih preporuka za održavanje sportskih manifestacija i da su medalje i bodovi koje su osvojile posade iz Srbije koje su učestvovale na ovom takmičenju opravdali očekivanja kako Veslačkih saveza Srbije i Vojvodine, tako i domaćina Veslačkog kluba „Palić“ i Grada Subotice. To nam daje za pravo da budemo ponosni ali i dodatni zadatak da sledeće godine pokušamo da se popnemo za mesto više kada je u pitanju organizacija ovako zahtevnog sportskog odnosno veslačkog takmičenja, nadamo se uz ponovno učešće i međunarodnih posada – izjavio je Vladimir Antić, generalni sekretar Veslačkog kluba „Palić“ koji je organizator Otvorenog prvenstva Vojvodine u veslanju.
Na veslačkoj regati „Vojvodina Open“ na Paliću koja se nalazi u zvaničnim kalendarima takmičenja
Svetske veslačke federacije (FISA) i Veslačkog saveza Srbije ove godine nastupili su i neki od najboljih veslača i
veslačica iz Srbije od koji se očekuje da u ovoj i narednoj takmičarskoj sezoni na balkanskim, evropskim i svetskim šampionatima brane boje naše zemlje.

– Raduje nas što smo na „Vojvodina Openu“ ove godine na Paliću mogli da gledamo nastup jednog od naših
najboljih lakih seniora Miloša Stanojevića iz pančevačkog „Tamiša“ koji je za svoj klub osvojio značajne bodove. Izuzetan uspeh postigle su i kadetkinje Svetlana Milošević iz „Čuruga“ i Milka Zdjelar i Teodora Stevanovska iz „Smedereva“. Od pionira zapažen rezultet postigli su Miloš Lavirac iz „Begeja 1883“, Sergej Čipak iz „Palića“ i Dušan Savić iz „Čuruga“, kao i „Tamiški“ pionirski dublskul u sastavu Mihajlo Marković i Petar Perić. Zahvaljujući nastupu na Otvorenom prvenstvu Vojvodine u sam vrh su se popele i pionirke Maša Lekić i Petra Mihajlović iz Palića, kao i Jovana Vučić iz Smedereva. „Crvena Zvezda“ iz Beograda je dominiala sa kadetkinjama Ninom Vizi, Lenom Jovanović, Minom Petrović i Anom Carević, kao i kadetima Nikolom Ljunom, Filipom Milanovićem, Novakom Šavrljugom i Tomislavom Trimčevićem.
Svakako najbolje rezuletate postigli su tamičari novosadskog „Danubiusa 1885“, a tu bih pomenuo Ivana Katića i Rastka Ratajca koji su osvojili prvo mesto u dublskulu u seniorskoj kategoriji, ali i juniore Roberta Kerekeša i Lazara Banjca i kadete Nemanju Kesića, Luku Lončara, Aleksu Čekića i Nikolu Krstića koji su takođe doneli medalje i značajne bodove svom klubu – istakao je Vladimir Antić iz Veslačkog kluba „Palić“.
Toplo vreme i mali vetar koji su obeležili takmičarski vikend na Paliću nisu smetali veslačima i
veslačicama da provere svoju takmičarsku formu i spremnost za nastavak takmičarske sezone koja je ove godine malo izmenjena zbog situacije oko virusa korona.

– Meni, kao senioru, je ovo takmičenje na Paliću dobro došlo da proverim formu pred izbornu regatu za reprezentaciju koja će se održati za nedelju dana, a koja mi je veoma bitna. Takođe sam imao priliku da kao senior sednem u čamac sa mlađim veslačima kako bi zajedno veslali i kako bi oni videli i iskusili kako je veslati sa vrhunskim veslačima što je veoma bitno za njihovu dalju veskačku karijeru. Kao klub „Tamiš“ smo prezadovoljni organizacijom Otvorenog prvenstva Vojvodine na Paliću – istakao je Miloš Stanojević iz Veslačkog kluba „Tamiš“ iz Pančeva.
Domaćin i organizator regate, Veslački klub „Palić“, nastupio je sa 15 veslača i veslačica u 18 veslačkih posada koje su osvojile ukupno 10 medalja: 2 zlatne, 4 srebrne i 4 bronzane medalje i s tim rezultatom po broju bodova zauzeo četvrto mesto u generalnom plasmanu.
Održanim Otvorenim prvenstvom Vojvodine u veslanju, koje je podsetimo prvobitno bilo planirano za jul pa je zbog situacije sa virusom korona odloženo za avgust, Subotica i jezero Palić su i ove godine bili mesto okupljanja najboljih veslača i veslačica Srbije, a Veslački klub „Palić“, koji inače ove godine obeležava značajan jubilej – 100 godina (vek) postojanja i uspešnog rada sa sportistima, se kao iskusni domaćin i ove godine pokazao u najlepšem svetlu stvarajući želju kod učesnika da ponovo dođu u Suboticu da se takmiče na jezeru Palić. To će biti moguće već 3. oktobra ove godine, za kada je najavljena završnica Kupa Srbije i Omladinske lige Srbije u
veslanju koji će se održati u okviru Otvorenog prvenstva Subotice u veslanju koje Veslački klub „Palić“ organizuje na Paliću povodom Dana grada Subotice s tedencijom da i ovo takmičenje postane tradicija okupljanja kako domaćih tako i inostranih veslačkih posada na jezeru kod Subotice.
Podršku Veslačkom klubu „Palić“ u organizaciji Otvorenog prvenstva Vojvodine u veslanju, pored
Veslačkih saveza Srbije i Vojvodine i Grada Subotice, dali su Sportski savez grada Subotice, Mesna zajednica Palić, Park Palić, J.P. Palić – Ludaš, J.K.P. Suboticagas, Mony, V&B, Skala Green, Fidelinka Skrob i Kompanija Vojput iz Subotice, kao i Pionir iz Beograda. Tehničku podršku regati pružili su Telekom Srbija – Mobilna telefonija Srbije, Radio klub Subotica „YU7DVW“, Spasilaštvo na vodi Crvenog krsta Subotice, Služba hitne
medicinske pomoći Doma zdravlja iz Subotice, Opšta bolnica Subotica, Jedriličarski klub „Palić“ i Dobrovoljno vatrogasno društvo „Matica Subotica“. ZOO vrt na Paliću omogućio svim učesnicima i posetiocima Otvorenog prvenstva Vojvodine u veslanju da ove godine besplatno obiđu jedan od najlepših zooloških i biljnih vrtova u Srbiji.

Osvojena mesta i medalje VK Palić na 58. veslačkoj regati „Vojvodina Open“ Palić 2020.
I DAN (finale)
I mesto
Maša Lekić i Petra Mihajlović (prionirke) dubl skul
II mesto
Nina Lekić i Boglarka B. Varga (juniorke) dubl skul
Sergej Čipak (PAL), Dušan Savić (ČUR), Ognjen Kostin (BEG), Miloš Lavirac (BEG), pioniri, četverac skul
III mesto
Milutin Bilbija (senior) skif
Nina Lekić (juniorka) skif
Luka Pragai (mlađi pionir) skif
IV mesto
Boglarka B. Varga (juniorka) skif
V mesto
Ana Bogosavljev i Reka Arnold (pionirke) dubl skul
II DAN (finale)
I mesto
Nina Lekić i Boglarka B. Varga (seniorke) dubl skul
II mesto
Milutin Bilbija i Jan Blagojević (seniori) dubl skul
Sergej Čipak (pinori) skif
III mesto
Maša Lekić i Petra Mihajlović (kadetkinje) dubl skul
V mesto
Stela Pinter (kadetkinja) skif
Stela Pinter (PAL) i Una Kecman (DAN) – kadetkinje, dubl skul
VI mesto
Mark Gorotva i Balint Fileki (kadeti) dubl skul