Veliko interesovanje poljoprivrednika za konkurs „50: 40: 10“

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede pre nešto manje od mesec dana raspisalo je prvi od tri konkursa koje će finansirati u saradnji sa Svetskom bankom, a do sada je na konkurs za koji još dva dana mogu da se prijave voćari, vinogradari, povrtari i proizvođači cveća pristiglo skoro 1000 prijava.

Uprkos prvobitnom mišljenju da je teško popuniti zahtev, poljoprivrednici su ipak uspeli da brzo savladaju ovu „prepreku“ i u najvećem broju su pravilno popunili zahteve, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

U tome su im pomagale Savetodavne službe, koje takođe finansira Ministarstvo poljoprivrede, ali i konsultantske kuće čiji troškovi rada će takođe biti priznati za finansiranje projekata koje predlažu proizvođači.

Prema dosadašnjoj analizi podnetih zahteva, najviše zainteresovanih ima povrtara, a zatim voćara.

U narednim koracima biće procenjeno ko ispunjava uslove za dalje i takvi projekti poljoprivrednika biće ocenjeni na osnovu predloženih biznis planova.

Najviše će se finansirati projekti koji unapređuju rad gazdinstva, ekološki su prihvatljivi i donose najveću korist proizvođačima.

Prioritet, kako je i ranije rečeno, imaće žene i mladi, članovi zadruga i poljoprivrednici iz manje razvijenih opština, saopštilo je ministarstvo.

Naredni poziv očekuje se već u julu i on će važiti za stočare, dok će ratari moći da se prijave u septembru.

Predviđeno je da se za ove namene utroši 20 miliona evra, a na konkurs mogu da se prijave manji i proizvođači sa srednjom veličinom poseda koji nisu u mogućnosti za konkurišu za IPARD sredstva.

Konkurs koji je u javnosti zaživeo pod nazivom 50:40:10 je zapravo tako osmišljen da poljoprivrednik dobija unapred odobrena sredstva na osnovu projekta i to tako da pola sredstava dobija bespovratno, za 40 posto finansira se iz kredita banke u kojoj poljoprivrednik ima račun registrovanog gazdinstva i pod uslovima te banke, a samo 10 posto treba da ima ličnog učešća.