Uticaj vremenskih prilika na zdravlje

Učestale glavobolje, smanjena koncentracija, ,malaksalost nesanica i nervozne reakcije, samo su neke od tegoba koje su mnogi od nas iskusili u proteklom periodu. Ove tegobe mogu biti znak prolećnog umora koji možemo pobediti ukoliko usvojimo pravilan stil života, poručuju lekari.

Simptomi poput: glavobolje, smanjene koncentracije, bržeg zamaranja, otežanog disanja, malaksalosti, klonulosti, smanjenog apetita, nesanice, nervoznih reakcija i neke druge tegobe mogu se povezati sa prolećnim umorom. Lekari poručuju da je u određenoj meri normalno osećati neke od ovih tegoba kod promene godišnjih doba, odnosno kada iz zime prelazimo u proleće. Međutim, moguće je pravilnom ishranom, pravilnom nadoknadom tečnosti, fizičkom aktivnošću , kvalitetnim noćnim snom i smanjenim stresom pozitivno uticati na mentalno i fizičko zdravlje.

Dok je u prvoj polovini maja bilo relativno toplo i stabilno vreme, drugu polovinu meseca maja obeležilo je hladnije vreme sa čestim pljuskovima i grmljavinama. Iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda kažu da su ovakve vremenske prilike u okviru višedecenijskog proseka. Po rečima, meteorologa, Nedeljka Todorovića, ušli smo u topliji period u odnosu na prethodne 2 nedelje, ali vreme će ostati promenjivo i nestabilno i tokom ovog meseca.

Lekari posebno upozoravaju na racionalno korišćenje računara, mobilnih telefona, kao i gledanje televizora, budući da elektronski uređaji zamaraju oči, kičmu, mišiće, ali i mozak.

Ostavi komentar

Unestie Vaš komentar
Unesite Vaše ime