Upis budućih đaka prvaka u toku a đaka sve manje

Upis budućih đaka prvaka je u toku, a iz škola poručuju da je iz godine u godinu sve manji broj đaka. Osim smanjenja broja upisanih učenika smanjen je i broj učenika u odeljenjima poručuju iz OŠ ,,Jovan Jovanović Zmaj“ koji očekuju upis tri odeljenja učenika prvog razreda.

Tokom pripreme za prvi razred koja je izvršena kroz niz radionica sa decom, roditeljske sastanke i Dan otvorenih vrata zainteresovana deca i roditelji su upoznati sa radom škole. Dragana Ćupurdija, školski psiholog, podseća roditelje da nije neophodno da deca pre polaska u prvi razred umeju da čitaju i pišu već je važno da poznaju osnove svog jezika, da se kulturno izražavaju, imaju razvijenu pažnju makar dvadeset minuta i kućno vaspitanje koje je osnova za dalje vaspitanje u školi. Nakon upisa uslediće testiranje tj. procena zrelosti dece za školu.

Prema rečima direktorke OŠ ,,Jovan Jovanović Zmaj“, Klaudie Gubić Šelken, roditelji svakodnevno upisiju decu, a nastava koja se izvodi u ovoj školi je bilingvalna. Dokumenti koji su neophodni za upis đaka u prvi razred su original izvoda iz matične knjige rodjenih, potvrda iz školskog dispanzera da je dete sposobno za polazak u prvi razred i popunjen formular prijave za upis.

Upis budućih đaka prvaka će trajati do 31.maja. Iz škole poručuju da očekuju da će od 1.septembra biti upisano dva odeljenja koji će nastavu pohađati na srpskom nastavnom jeziku i jedno odeljenje koje će nastavu pohađati na mađarskom nastavnom jeziku. Na osnovu Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, koji je donet u septembru prošle godine, kazniće se roditelji novčanom kaznom od 5-100.000dinara ukoliko decu ne upišu u školu u predviđenom roku.