среда , 28 јула 2021
Naslovna / Društvo / U Velikoj većnici Gradske kuće održan Subotički arhivski dan

U Velikoj većnici Gradske kuće održan Subotički arhivski dan

U Velikoj većnici Gradske kuće održan je 11. po redu Subotički arhivski dan. Arhivistički skup ove godine bio je posvećen stogodišnjici od završetka Prvog svetskog rata i formiranja Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.

Arhivistrički skup okupio je ove godine arhiviste iz naše zemlje, Mađarske i Hrvatske. Na temu promene imperiuma 1918. godine podneto je 13 referata. Među predavačima bili su i predstavnici Hrvatskog državnog arhiva koji su o prelomnim momentima iz 1918. godine i tadašnjoj Državi Srba, Hrvata i Slovenaca govorili kroz Zbirku stampata Hrvatskog državnog arhiva.

Cilj skupa prema rečima direktora Istorijskog arhiva, Stevana Mačkovića je da ukaže koliko je arhivska delatnost značajna za očuvanje istorijske građe, ali i sam razvoj jednog društva.

Arhivistički skup svake godine je prilika i za razmenu iskustava kako bi se pronašao odgovor na izazove sa kojima se suočavaju predstavnici ove profesije. Najveći izazov tradicionalne arhivistike, prema njihovim rečima, je potreba za digitalizacijom i omogućavanjem da ona postane dostupna svim korisnicima.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

Donacija zaposlenih u „Idea“ prodavnicama korisnicima Doma „Kolevka“

Zaposleni u 12 “Idea“ prodavnica iz Apatina, Sombora i okoline donirali su prehrambene i kozmetičke …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *