U Subotici registrovan prvi slučaj malih boginja

Prvi slučaj zaraze   malim boginjama u Vojvodini registrovan je Subotici, obolelo dete staro je 13 godina, a sumnja se da je zaražena i majka deteta. To je rečeno danas u Pokrajinskoj vladi gde su pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković i direktor Instituta za javno zdravslje Vojvodine Vladimir Petrović govorili o epidemološkoj siutaciji u pokrajini, prenosi Telegraf.

– Majka i dete su hospitalizovani, ali još nije potvrđeno da je i majka zaražena. Pored toga tu je i slučaj medicinske sestre koja radi u Beogradu, ali je sa teritorije Vojvodine. Ona je eksponirana profesionalno – rekao je Gojković.

Gojković je rekao da je 93 odsto dece u Vojvodini vakcinisano protiv malih boginja i da nedostaje još dva do tri odsto da situacija bude dobra. – U septembru je broj vakcinisane dece bio ispod 70 odsto, ali u poslednjih par meseci roditelji više ne veruju društvenim mrežama, slušaju savete lekara i situacija se popravila- rekao je Gojković. On je kazao da je još u septembru formiran štab za prećenje situacije koji čine najbolji stručnjaci koji su u dnevnom kontaktu sa svim bolnicama u svim opštianama na teritoriji Vojvodine. – Osnovni cilje da postignemo epidemiološki bedem, da uspešno lečimo i da nemamo smrtnih slučajeva, kao što se desilo 1993. godine- dodao je Gojković. Pokrajinski sekretar je još jednom apelovao na roditelje da vakcinišu decu.