U Subotici 1597 aktivno obolelih od virusa kovid-19

Tokom jučerašnjeg dana u našem gradu registrovano je 150 novih slučajeva infekcije virusom kovid-19, te ukupan broj aktivno obolelih od ove zarazne bolesti sada iznosi 1597. Prema procenama epidemiologa, stvaran broj zaraženih veći je za čak 5 do 10 puta, te se ova situacija označava kao kritična.

Tokom proteklog dana, u Severnobačkom okrugu registrovano je 175 novih slučajeva infekcije virusom kovid 19, što prem rečima epidemiologa jasno pokazuje da se približavamo maksimumu. Broj novootkrivenih slučajeva narednih dana može biti i veći, ali ne mnogo, jer je uslovljen kapacitetom samog zdravstvenog sistema. Većina pacijenata leči se u kućnim uslovima, jer se radi o blagim kliničkim slikama koje ne zahtevaju hospitalizaciju.

Početkom epidemije radila su se kontrolna pcr testiranja nakon 14 dana, što sada nije praksa. Sada se prati kliničko stanje pacijenta, a kontrolni pcr radi se samo u izuzetnim slučajevima, kada neko ima tešku kliničku sliku.

U narednom periodu, očekuje se i pojava sezonskog gripa, ali se smatra da će biti zastupljen u mnogo manjoj meri nego prethodnih godina zbog nespecifičnih preventivnih mera, kao što su maska, držanje distance i ograničenja okupljanja. Takođe, manji broj obolelih očekuje se i zbog rekordnog broja vakcinisanih protiv gripa ove godine.