U Srbiji se danas obeležava Dan primirja u Prvom svetskom ratu

Danas se u Srbiji obeležava državni praznik Dan primirja, koji je ustanovljen u znak sećanja na 11. novembar 1918. godine kada je potpisano primirje u Prvom svetskom ratu.

Na današnji dan 1918. godine u 11 časova, u gradu Kompjenu, kod Pariza, u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša potpisano je primirje koje je okončalo do tada najveći sukob u istoriji čovečanstva. Ovo primirje bilo je na snazi sve do zaključivanja konačnog mirovnog sporazuma u Versaju 28. juna 1919. godine.

Kako objašnjava sagovornik, u Prvom svetskom ratu stradalo je na desetine miliona ljudi, a mnogi su ostali invalidi ili nikada nisu pronađeni. Kao glavni motiv za amblem ovog praznika koristi se cvet Natalijine ramonde, a u amblemu se pojavljuje i motiv trake Albanske spomenice, koja se nalazi iznad cveta. Ova ugrožena biljna vrsta raste na istoku Srbije i na planini Kajmakčalan, gde je srpska vojska pod komandom vojvode Živojina Mišića, vodila žestoke borbe protiv bugarskih snaga tokom pripreme proboja Solunskog fronta, uvoda u oslobađanje Srbije u Prvom svetskom ratu.

U Srbiji se jedanaesti novembar – Dan primirja kao državni praznik obeležava od 2012. godine.