U proteklih mesec dana korona virus potvrđen kod 754 deteta

U proteklih mesec dana virus kovid-19 potvrđen je kod 754 deteta, pokazuju podaci iz Službe za zdravstvenu zaštitu žena i dece Doma zdravlja.

U periodu od 1.oktobra do 1. novembra ove godine pedijatri u Dečijem dispanzeru pregledali su 3833 mališana, a virus je potvrđen kod njih 754. Prema rečima pedijatara, virus je zastupljen u svim uzrasnim grupama dece, a najviše je potvrđenih slučajeva zaražavanja kovidom kod dece koja pohađaju starije razrede osnovne škole, gde je registrovano 586 zaraženih, kod predškolaca 28, a kod srednjoškolaca 140 slučajeva.

Stručnjaci ističu da postoje situacije u kojima je neophodno odmah i bez odlaganja dete dovesti na pregled kod pedijatra kao što su visoka telesna temperatura koja traje duže od 3 dana i teško se snižava, problemi otežanog ili ubrzanog disanja, kratak dah, kod starije dece bolovi i stezanje u grudima, dok se kod mlađe dece loše zdravstveno stanje može ispoljiti odbijanjem obroka, povraćanjem, pospanošću, teškim razbuđivanjem, promenama boje kože u vidu bledila, plavičaste ili modričaste prebojenosti kože, otoci zglobova, bolovi u trbuhu. U ostalim slučajevima pedijatri savetuju da roditelji počnu sa davanjem simptomatske terapije kod kuće i da sačekaju nekoliko dana i ukoliko je potrebno tek onda da se jave pedijatru.

Kako ističe dr Krajninger, deca uglavnom obolevaju od blažih oblika infekcije kovid-19, koje protiču u najvećem broju slučajeva bez komplikacija, mada nisu retki ni slučajevi koji zahtevaju hospitalizaciju, ali se u najvećem broju radi o deci koja boluju i od nekih drugih oboljenja.