U Opštoj bolnici na dijalizi 43 pacijenta iz Subotice i 12 iz Bačke Topole

Zbog bubrežnih bolesti u Severnobačkom okrugu tokom prošle godine preminulo je 27 osoba, a trenutno se u Opštoj bolnici dijalizira 43 pacijenta iz Subotice i 12 iz Bačke Topole. Pod sloganom „Zdravlje bubrega svima i svuda-premostimo jaz u znanju u cilju kvalitetnije zdravstvene zaštite“ obeležava se ovogodišnji Svetski dan bubrega, sa ciljem osnaživanja pacijenata i podizanju svesti o merama prevencije.

Dijaliza je doživotna, jer mnogi bubrežni bolesnici u Srbiji ne dočekaju transplantaciju bubrega. Tokom prošle godine obavljene su dve transplantacije, a na listi čekanja je trenutno čak 800 ljudi. Zoran Mišković 17 godina je na hemodijalizi i kako ističe, ovo lečenje prate mnoge komplikacije.

Bubrežne bolesti moguće je prevenirati, a za to je, kako ističe dr Zorica Dragaš, specijalista socijalne medicine u ZZJZ, ključno osam zlatnih pravila: fizička aktivnost, kontrola šećera, kontola pritiska, pravilna ishrana i umerena težina, unos tečnosti, život bez duvanskog dima i lekova koje nije propisao lekar, ali i redovna kontrola zdravlja. Kako je istakla, bubrežne bolesti u porastu su, ne samo u svetu, već i kod nas, te je ukazivanje na ova oboljena i posledice koje ostavljaju, veoma važno za sve.

Zbog bubrežnih bolesti u Severnobačkom okrugu tokom prošle godine preminulo je 27 osoba, 9 muškaraca i 18 žena, a trenutno se u Opštoj bolnici Subotica dijalizira 43 pacijenta iz Subotice i 12 iz Bačke Topole.