Povodom Evropskog dana pravilne ishrane i kuvanja sa decom u Hemijsko-tehnološkoj školi organizovana je akcija pod nazivom „Mladi kuvaju“, u okviru koje su mladi imali priliku da isprobaju veštine kuvanja zdravih obroka, koje su servirali vršnjacima. Akciju je realizovana na inicijativu Centra za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje u saradnji sa koordinatorom praktične nastave u Hemijsko-tehnološkoj školi Jadrankom Vojnić Tunić.
Iako su svesni posledica nepravilne ishrane đaci za užinu najčešće kupuju grickalice, peciva i slatkiše. Na današnjoj akciji oni su imali priliku da nauče da pripremaju zdrave obroke koje mogu poneti u školu za užinu.
Poslednja istraživanja ukazala su na trend povećanja gojaznosti i kod dece i kod odrasli, upozoravaju lekari i dodaju da se gojaznost može prevenirati. Samo saznanje o pravilnoj ishrani nije dovoljno, neophodno je decu naučiti da pripremaju kvalitetne i zdrave obroke.
U poslednjem istraživanju registrovano je 13,7% gojazne dece uzrasta od 7 do 14 godina. Istraživanja su pokazala i da 51% dece svakodnevno jede voće i 57% povrće, dok u Vojvodini samo 48% dece svakodnevno jede povrće. Najčešće se konzumira beli hleb, a opao je procenat onih koji su konzumirali integralni hleb.