Tuberkuloza nije bolest prošlosti!

Suprotno uvreženom mišljenju da je tuberkuloza bolest prošlosti, to nije tako, a svake godine se beleži određen broj obolelih od ove zarazne bolesti. U Severnobačkom okrugu prošle godine su registrovana 3 obolela od tuberkuloze, a lekari predviđaju da će se ovaj broj duplirati u 2023. godini.

Uprkos tome što se od 2020. godine beleži niža učestalost tuberkuloze u Severnobačkom okrugu, pa i u celom svetu, to je zbog trajanja pandemije kovida-19 kada je u proteklom periodu došlo do manje registracije niza oboljenja među kojim je i tuberkuloza. Lekari očekuju da će učestalost ovog oboljenja u našem okrugu u 2023. godini biti kao pre pandemije 5-6 obolelih na 100.000 stanovnika.

Tuberkulozu izaziva bacil tuberkuloze, a infekcija se prenosi vazduhom. Procena je da je u svetu oko 2 milijarde ljudi inficirano ovim bacilom, ali da će tek 10% ovih osoba tokom života oboleti od tuberkuloze i to kada dođe do narušavanja imunog sistema. Stručnjaci ističu da osobe obolele od tuberkuloze mogu imati veoma blage, nespecifične simptome, te se i ne javljaju lekaru.

Od tuberkuloze godišnje u svetu umire više od milion ljudi, dok u isto vreme od nje oboleva više od 10 miliona ljudi.