Tridemija i u Subotici

Miks tri virusa, odnosno tridemija prisutan je i u našem gradu, a stručnjaci objašnjavaju da se radi o respiratornim bolestima koje imaju gotovo istu kliničku sliku, ali ga izazivaju tri različita virusa.

Tridemija označava susret tri virusa odnosno tri zarazne bolesti na jednom prostoru u isto vreme. Epidemiolog Zavoda za javno zdravlje, dr Nebojša Bohucki objašnjava da se radi o, na prvom mestu infekciji kovid 19 gde je prisutan veliki broj soja omikrona, potom grip tip A i B kao i podvrste tipa A, H1 i H3, a na trećem mestu su infekcije koje izaziva respiratorni sincicijalni virus- ukupno 28 virusa unutar ovog virusa.

Lekari ističu da je terapija isključivo simptomatska, pre svega mirovanje nekoliko dana, uzimanje lekova protiv povišene telesne temperature i slično. Kada je prevencija gripa u pitanju i dalje je na raspolaganju vakcina influvak tetra koja se i dalje može primiti u ambulantama Doma zdravlja.

Podaci pokazuju da se tokom protekle nedelje 65 Subotičana obratilo lekaru zbog tegoba sa kliničkom slikom gripa, a trenutno je ukupno registrovano 11 osoba obolelih od infekcije kovid 19. Procenjuje se da je broj obolelih daleko veći, a vrhunac talasa tridemije očekuje se krajem januara ili početkom februara ove godine.