Trend porasta broja organskih proizvoda na tržištu

Organska proizvodnja beleži stalni trend rasta u poslednjoj deceniji, a subotička sertifikaciona kuća koja izdaje sertifkate za organske proizvode izda oko 500 sertifikata godišnje u različitim oblastima organske proizvodnje.

Da bi proizvođač mogao na svoj proizvod da stavi nacionalnu oznaku i kod sertifkacione kuće koja potvrđuje da se radi o organskom proizvodu mora proći kontrolu ovlašćene kontrolne organizacije koja potvrđuje putem pismenog sertifikata da je organski proizvod ili proces proizvodnje u skladu sa Zakonom o organskoj proizvodnji i propisima donetim na osnovu njega. U procesu kontrole radi se kontrola od semena, navodnjavanja,zemljišta do upakovanog proizvoda. Konrola se vrši minimum jednom godišnje, ali se rade i vanredne kontrole kao i laboratorijske analize, objašnjava direktor sertifikacione kuće „Organic control system“, Nenad Novaković.

Pored nacionalnog znaka organski proizvod može nositi i oznaku „proizvod iz perioda konverzije“ koji označava da je proizvod u prelaznom periodu odnosno da se proizvod proizvodi metodama organske poljoprivredne proizvodnje, ali da mora proći period konverzije koji obično traje 2 ili 3 godine u zavisnosti od poljoprivredne kulture.

Organska proizvodnja podrazumeva da se ne koriste hemijski sintetizovana đubriva, da se ne primenjuju hemijski sintetizovani pesticidi, već isključivo specijalna sredstva namenjena organskoj proizvodnji. U našem gradu je oko 400-450 hektara pod organskom proizvodnjom.