Tokom prošle godine sklopljeno 619 brakova

Na teritoriji našeg grada tokom prošle godine sklopljeno je 619 brakova što se uklapa u vešegodišnji prosek poručili su iz matičarske službe, a deset posto zaključenih brakova čine brakovi zaključeni sa stranim državljanima. Stručnjaci napominju da je pomerena starosna granica mladenaca i da je prosečna starost mladenaca prilikom stupanja u brak između 28 i 34 godine.

Prema rečima Aranke Čajkaš, rukovodioca odeljenja za lična stanja građana, pomerena je starosna granica mladenaca te sada žene stupaju u brak između 28. i 32. godine života dok muškarci najčešće postaju mladoženje u periodu od tridesete do 34. godine. U protekloj godini sklopljeno je pet maloletničkih brakova dok je osamdesetih godina prošlog veka taj broj iznosio tridesetk brakova. Ove godine u našem gradu se venčao četrdeset i jedan strani državljanin iz Francuske, Austrije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije, Nemačke, Rusije, Tajlanda, SAD, Belorusije, Italije, Maroka i Kanade.

Emocionalna zrelost, prema re;ima psihologa Olge Terek postiže oko dvadeset i pete godine života. Osim emocionalne zrelosti veoma je važno ostvariti asertivnu i kvalitetnu komunikaciju sa partnerom i imati adekvatan pristup prilikom prihvatanja odgovornosti. Prema njenom iskustvu u psihološkoj praksi mladi parovi češće traže pomoć savetnika za brak i porodicu čime se povećava mogućnost za razrešenje potencijalnih nesuglasica koje su sastavni deo zajedničkog života.

Stručnjaci poput matičara, psihologa i advokata ističu da brak treba uređivati zakonom samo onda kada ne postoji drugo rešenje, a tada neretko dolazi do razvoda zbog čega se svi slažu da u brak treba ući savesno i svesno prava i obaveza. Prema podacima Osnovnog suda u Subotici u toku prošle godine na teritoriji Grada evidentirano je 559 brakorazvodnih parnica. Početkom ove godine podneto je osam zahteva za razvod braka, a na današnji dan biće sklopljeno tri braka.