Svetski dan farmaceuta – važna uloga u javnom zdravlju

Svetski dan farmaceuta obeležava se danas – 25. septembra, pod sloganom „Uloga farmaceuta u transformaciji globalnog zdravlja“. Dostupnost lekova, kao i njihova pravilna upotreba, od ključnog su značaja za javno zdravlje kako pojedinca tako i društva u celini.

Veliku ulogu u celokupnom sistemu zdravstva i lancu snabdevanja medikamentima imaju upravo farmaceuti, bez čijeg delovanja se ne može ni zamisliti zdravstveni sistem jedne zemlje.

Kao najdostupniji zdravstveni radnici, farmaceuti svojim znanjem i stručnošću predstavljaju neprocenljivi resurs u obezbeđenju pravilne i racionalne upotrebe lekova i drugih medicinskih sredstava, saopštila je Farmaceutska komora Srbije.

Svaki dan 7.000 farmaceuta u Srbiji su partneri pacijentima, drugim zdravstvenim profesionalcima, kreatorima politike i donosiocima odluka sa zajedničkom vizijom boljeg zdravlja.

„Ovo je prilika da se govori o načinu na koji farmaceuti transformišu zdravlje, pružajući različite usluge u apoteci, kao što su savetovanje o zdravom načinu životu, vakcinacija radi prevencije bolesti, savetovanje osobama obolelim od dijabetesa, astme, u vezi terapije, čime se bolje kontroliše njihovo zdravstveno stanje i poboljšava kvalitet života“ rekla je Tatjana Šipetić, direktorka Farmaceutske komore Srbije.

Ona je navela da se takvim pristupom obezbeđuje visok stepen javnog zdravlja na globalnom nivou, kao i ušteda značajnih materijalnih sredstava koja se mogu preusmeriti na dalje unapređenje i razvoj farmaceutske struke.

 

 

Ostavi komentar

Unestie Vaš komentar
Unesite Vaše ime