Sutra vežba reagovanja u vanrednim situacijama

Sutra će na 50 lokacija u zemlji biti održana operativno-taktička vežba subjekata i snaga sistema zaštite i spasavanja „SISTEM 2021“ u vezi sa vanrednim događajima i situacijama. Vežbu organizuje Ministarstvo unutrašnjih poslova, sa ciljem da se prikaže trenutni stepen pripremljenosti i sinergija svih subjekata i činilaca u odgovoru na elementarne nepogode i tehničko-tehnološke nesreće.U Subotici, vežba će biti održana na prostoru Vodozahvata 1, u Zorkinoj ulici.

Oglasiće se sirene za uzbunjavanje.

Vežba uključuje angažovanje svih subjekata i snaga sistema smanjenja rizika od katastrofa i upravljanja vanrednim situacijama u Srbiji, kako na lokalnom tako i na republičkom nivou. Učesnici vežbe su  pripadnici  Ministarstva unutrašnjih poslova, Crvenog krsta Srbije, Vatrogasnog saveza Srbije, subjekata i snaga jedinica lokalnih samouprava, vodoprivrednih preduzeća, posebnih organizacija i organa, subjekata od značaja za zaštitu i spasavanje, poručuju iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

Planirano je da se vežba održi istovremeno u 10 časova na 50 lokacija, u 24 grada i 26 opština na teritoriji Srbije.

Apeluje se na građane da izbegavaju mesta gde se održavaju najavljene vežbe, kao i da, bez obzira na sirene uzbune koje će se oglasiti, nastave svoje aktivnosti po planu.