Subotica će dobiti Koordinaciono telo za borbu protiv vršnjačkog nasilja

Oko 80 odsto dece osnovnoškolskog uzrasta doživelo je neki vid vršnjačkog nasilja, moglo se čuti na tribini „Zajedno protiv vršnjačkog nasilja“, koja je održana sinoć u Infostud Hub-u, u organizaciji Centra za nestalu i zlostavljanu decu. Kako bi se ovaj problem rešio sistematski, Subotica će biti među gradovima u kojima će biti formirano Koordinaciono telo za borbu protiv vršnjačkog nasilja u osnovnim i srednjim školama.

Koordinaciono telo za borbu protiv vršnjačkog nasilja sada postoji samo u Novom Sadu, koji je, prema rečima Igora Jurića, osnivača Centra za nestalu i zlostavljanu decu, dobar primer kako se ovaj sve veći društveni problem može preduprediti. Među članovima ovog tela bili bi predstavnici svih relevantnih institucija, Ministarstva prosvete, Ministarstva unutrašnjih poslova i Centra za socijalni rad.

Prema podacima oko 80 odsto dece osnovnoškolskog uzrasta doživelo je neki vid vršnjačkog nasilja, od kojih je najčešće- digitalno nasilje. Iz tog razloga, Subotica je pokazala spremost da učestvuje u ovom projektu Centra za nestalu i zlostavljanu decu, a prvi radni sastanak na ovu temu održan je, u kabinetu gradonačelnika, u avgustu prošle godine.

Sinoćna tribina samo je deo aktivnosti, koje Centar za nestalu i zlostavljanu decu organizuje u okviru projekta „Dijalog promena“ Beogradske otvorene škole.