Studentska konferencija o „RILIAM“ projektu

U cilju poboljšanja uslova za učenje i rad budućih inženjera u oblasti industrijske automatike i mehatronike, VTŠ i Univerzitet iz Segedina realizovali su projekat „Regionalna inovaciona laboratorija za industrijsku automatizaciju i mehatroniku – industrija 4.0”. Projekat je deo prekogranične saradnje Mađarske i Srbije, a učestvovalo je deset studenata.

Danijel Bođo student je Visoke tehničke škole, pohađa smer mehatronike i jedan je od petoro stipendista RILIAM projekta iz ove visokoobrazovne ustanove. Zajedno sa svojim kolegama proveo je šest meseci u Segedinu gde je imao priliku da kroz teorijski i praktični deo usavrši znanje iz oblasti robotike, pneumatike, hidraulike i automatizacije. Na današnjoj konferenciji podelio je svoje utiske o projektu.

Kako objašnjava direktor Visoke tehničke škole strukovnih studija, Igor Firstner, projekat RILIAM nastavak je prethodnog projekta sa partnerima Univerziteta iz Segedina, Inženjerske komore Čongrad i Poslovnog inkubatora iz Subotice. Projekat je podrazumevao i program razmene studenata, u kojem je učestvovalo petoro studenata iz ove visokoobrazovne ustanove i petoro studenata sa Univerziteta iz Segedina. Kako kaže, ovaj projekat za cilj ima poboljšanje uslova za učenje i rad budućih inženjera u oblasti industrijske automatike i mehatronike.

U okviru ovog projekta održaće se još jedna konferencija, kao i nekoliko treninga za predstavnike malih i srednjih preduzeća.