Štedne obveznice

Srbija uvodi novi tip državnih hartija od vrednosti – dinarske i evro štedne obveznice za građane, na koje će kamata, u zavisnosti od roka dospeća i valute u kojoj su denominovane, biti u rasponu od 1,0 do 6,25 odsto.

Kako je saopštilo Ministarstvo finansija, štedne obveznice predstavljaju pristupačan finansijski instrument, koji zahteva minimalno ulaganje u iznosu od 2.000 dinara za dinarske i 100 evra za kupovinu štednih obveznica denominovanih u evrima.

Odluka o uvođenju štednih obveznica doneta je u cilju daljeg razvoja tržišta državnih hartija od vrednosti i olakšavanja uslova za ulaganje domaćim punoletnim fizičkim licima u državne hartije od vrednosti, čime se podstiče ovaj vid štednje, objašnjavaju iz Ministarstva finansija. I prvi i drugi tip štednih obveznica emituje se sa rokom dospeća od dve, tri, pet i deset godina. Prodaja ovih hartija od vrednosti će se vršiti preko poslovnica Banke Poštanske štedionice a.d. Beograd. Građani koji su zainteresovani za ovaj vid štednje mogu da se prijave za kupovinu štednih obveznica od 20. novembra do 11. decembra 2017. godine.