четвртак , 21 јануара 2021
Naslovna / Društvo / Situacija na subotičkim njivama povoljnija nego u ostatku zemlje

Situacija na subotičkim njivama povoljnija nego u ostatku zemlje

Situacija na njivama u Subotičkom regionu je znatno povoljnija nego u ostatku zemlje, ali zbog male količine padavina poljoprivrednici ne mogu očekivati visoke prinose, rečeno je danas povodom Dana polja kukuruza, soje i suncokreta. Stručnjaci su složni u oceni da je ovogodišnja situacija na njivama, zbog neravnomerne distribucije padavina, veoma šarolika, a očekuje se i rast cena kukurza i suncokreta.

Marko Vučić, poljoprivredni proizvođač iz Subotice navodi kako je zadovoljan stanjem na njivama pod kukuruzom. Takođe, on dodaje da ne veruje da će cene kukuruza i suncokreta rasti u narednom periodu.

Iz PSS poručuju da je u Subotici situacija bolja nego u nekim delovima Banata i Srema gde se očekuju najniži prinosi, kada je Vojvodina u pitanju. U odnosu na 2012. godinu situacija je znatno bolja, međutim, sitanje na njivama pod suncokretom, sojom i kukuruzom daleko je od dobrog, a prvi otkosi suncokreta dali su prinos od oko dve tone, ali se očekuje da će u nastavku žetve biti nešto veći.

Stručnjaci iz Beograda i Novog Sada saglasni su da je situacija u subotičkim atarima bolja nego u ostatku zemlje. Međutim, ukoliko se posmatra stanje na čitavoj teritoriji Srbije, onda se mogu očekivati izuzetno niski prinosi, a procenu štete, na nivou države, biće izuzetno teško utvrditi zbog velikih razlika u distribuciji padavina.

Iako je cena kukurzuza u ovom trenutku niska i stabilna, očekuje se da će u narednim mesecima biti viša, a cena suncokreta raste kako žetva odmiče dok trenutno iznosi oko 38 dinara. Stočari će ove godine biti znatno ugroženiji nego prethodne jer nema dovoljno stočne hrane, kao ni kabaste stočne hrane, upozoravaju stručnjaci.

O autoru Miljana Crnogorac

Pogledaj i sledeće

Crveni krst Subotica odžao je akciju dobrovoljnog davanja krvi

U organizaciji Crvenog krsta Subotica, danas je održana akcija dobrovoljnog davalaštva krvi u mesnoj zajednici …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *