Spomen ploča Lanji Erneu ponovo postavljena na zgradu Muzičke škole

Na zgradu Muzičke škole Subotica vraćena je spomen ploča pedagogu, kompozitoru i nekadašnjem direktoru ove obrazovne ustanove, Lanji Erneu. Ploča je prvi put postavljena 2007. godine, a sedam godina kasnije, 2014. godine je ukradena.

Lanji Erne u Suboticu je došao 1907. godine i već tada je bio poznat po svojim kompozicijama i kao dirigent, objašnjava profesor violine u penziji, Tibor Pekar. Osnovao je Subotičku filharmoniju i vodio je pravoslavni hor, sa kojim je sa velikim uspehom prve godine nastupao u Novom Sadu, dodao je Pekar i istakao da je Erne u velikoj meri doprineo da Subotica širom Evrope bude poznata kao grad sa razvijenim kulturnim životom.

Muzička škola u Subotici je najstarija muzička škola na teritoriji današnje Republike Srbije. Mnoge značajne ličnosti kroz svoj rad doprinele su tome da škola danas bude to što jeste, a među njima je i Lanji Erne, rekla je direktorka Muzičke škole, Dragana Nikolić.

Iako Lanji Erne nije bio rođeni Subotičanin, zadužio je naš grad. Velika mi je čast kada se na ovaj način odužujemo našim nekadašnjim Subotičanima, naglasio je Balint Pastor, predsednik Skupštine grada.

Nova spomen ploča postavljena je uz pomoć Udruženja „Biro Karolj”, Balinta Pastora i Gubaš Agote. U čast Lanji Erea i učenici Muzičke škole izveli su njegova dela.