Sinoć održana prezentacija knjige ,,Sunce ovog dana-pismo Andriću“

 

Sinoć je u Velikoj većnici Gradske kuće održana prezentacija drugog izdanja knjige ,,Sunce ovog dana-pismo Andriću“ autora Vladimira Pištala. Zavičajno udruženje Hercegovina i izdavačka kuća Agora bili su organizatori promocije.

Pisac romana ,,Sunce ovog dana-pismo Andriću“, Vladimir Pištalo otkriva da je knjigu pisao pet godina, a da je motivaciju za delo pronašao u ličnom doživljaju Ive Andrića kao pisca koji je ranjiv, uznemiren, mnogo emotivniji i poetičniji nego što ga je većina ljudi doživljavala. Pisac ističe da za njega Andrić nije bio suv i racionalan pisac već ,,živ“ i karakterno ispunjen ljudskom dobrotom i razumevanjem ka svim ljudima što se može primetiti na osnovu junaka koje je birao u svojim delima,a koji nisu bili pripadnici vrha društva kao sam pisac.

Nenad Šaponja, urednik izdanja ističe da će novi roman pisca Vladimira Pištala obeležiti ovu i naredne književne sezone jer je drugačiji od brojnih knjiga pisanih o Ivi Andriću. On smatra da pisma opisana u knjizi predstavljaju transvremenski dijalog dva pisca kroz koji Andrićevo vreme ,,isijava“, a time ova knjiga čini našu književnost velikom. Izdavač takođe podseća da je Vladimir Pištalo za roman pod nazivom ,,Tesla, portret među maskama“ dobio Ninovu nagradu 2008 godine, a da je roman, izdat ove godine

,,Sunce ovog dana“ veoma blizu postizanja velikog uspeha s obzirom da se u par meseci od izdavanja prodalo prvo izdanje.

Predsednik Zavičajnog udruženja Hercegovina, Sreten Pištalo, ističe da je Vladimir Pištalo jedan od najznačajnijih savremenih srpskih književnika i zbog toga je značajno da je promocija knjige održana i u našem gradu nakon Beograda i Novog Sada.

Udruženje Hercegovina u septembru proslavlja slavu udruženja nakon čega je planirano da se organicuje još nekoliko književnih večeri (jedan od pisaca koji će gostovati je Đorđo Sladoje).