Seničić: Oko 1.800 turističkih radnika prijavilo se na biro zbog korone

Turistički radnici u 2021. ulaze sa nadom da će se pre svega stabilizovati epidemiološka situacija i da će najzad, nakon više od godinu dana moći da obavljaju svoju delatnost jer je to jedini način da opstanu na tržištu, kaže za Biznis.rs direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (YUTA) Aleksandar Seničić.

„Broj radnika koji je prestao sa radom i koji se prijavio na biro rada u Nacionalnoj službi zapošljavanja, prema našim internim podacima, je oko 1.800 od oko 4.150 ukupno zaposlenih u turističkim agencijama. Nažalost, može se očekivati da još jedan broj radnika ostane bez posla i tokom januara, kada ističe obaveza zadržavanja radnika po drugoj opštoj pomoći“, navodi Seničić.

Za sada, prema njegovim rečima, mali broj agencija je zatvoren ili je ušao u proces stečaja ili likvidacije.

Kada je reč o gorućim problemima agencija, on ističe da je najveći problem nedostatak likvidnosti i prometa, jer pandemija traje i jako je teško održati firme sa svim pratećim troškovima plata, zakupa i obaveza prema državi.

 Kada je reč o ekonomskom paketu mera, Seničić smatra da one nisu bile dovoljno selektivne i ukoliko ne dođe do ciljane sektorske bespovratne pomoći, a ovakva situacija se nastavi tokom proleća i leta, veliki broj agencija teško će izdržati da opstane na tržištu.