Sastanak ministra Ružića sa predstavnicima Nacionalnih saveta u Subotici

U prostorijama Mađarskog nacionalnog saveta ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružic sastao se sa predstavnicima Nacionalnih zajednica sa sedištem u Subotici. Na sastanku se razgovaralo o predlogu Zakona o nacionalnim savetima nacinalnih manjina.

Predsednica Nacionalnog saveta Bunjevaca, Suzana Kujundžić Ostojić rekla je da su Bunjevci u velikoj meri zadovoljni predlogom Zakona o Nacionalnim savetima nacionalnih manjina. Po njenim rečima Zakon je većim delom uvažio interese Bunjevaca i drugin nacionalnih saveta koji su slični po brojnosti Bunjevcima.

Nacionalni savet Hrvata uputio je samostalno desetak primedbi na Zakon, ali i u sklopu zajedničkih primedbi koje je uputila Koordinacija svih nacionalnih saveta. Predsednik Nacionalnog saveta Hrvata, Slaven Bačić je istakao da su usvojena samo dva predloga koje je uputila Koordinacija. U pitanju je predlog o depolitizaciji Nacionalnih saveta, a usvojena je i primedba koja reguliše prava Nacionalnih manjina u kojoj se sve kaznene odredbe usmerene na Nacionalno veće, a ne na potencijalno, državni organ koji bi uskratio neko manjinsko pravo.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić sastao se sa predstavnicima Nacionalin zajednica sa sedištem u Subotici. Po njegovim rečima intencija ovog Zakona jeste da se jasnije definišu ovlašćenja Nacionalnih saveta u oblasti informisanja i kulture. Osim toga, radi se i na umanjenju prekomerne politizacije Nacionalnih saveta u skladu sa preporukama Savetodavnog komiteta Saveta Evrope. Teži se i transparentnijem finansiranju i poslovanju Nacionalnih saveta. Ružić je istakao da je ova godina bitna za sve pripadnike nacinalnih manjina u Srbiji jer je godina izbora za Nacionalne savete.

Po rečima ministra Ružića, Zakon o nacionalnim savetima nacinalnih manjina trebalo bi da se nađe na sednici Vlade vrlo brzo, možda već sledeće nedelje.