Reprezentativci Srbije osvojili tri medalje

Reprezentativci Srbije osvojili su tri medalje na ovogodišnjem seniorskom Pvenstvu Evrope u rvanju grčko-rimskim stilom, koje je održano u velikoj dvorani novosadskog SPENSA, a dva odličja izborili su klasičari subotičkog Spartaka.

U žestokoj konkurenciji  850 takmičara iz 38 zemalja, zlatno odličje za našu zemlju posle 28 godina,  na šampionatu Starog kontinent  izborio je Kristijan Fris iz zrenjaninskog Proletera u kategoriji do 59 kilograma.

Ovaj vrsni 33. godišnji klasičar, pre deset godina, već je  bio treći na Prvenstvu Evrope, a do ovog zlata došao je, pošto je u finalu, nakon velike borbe, pobedio Bugarina Serafina Angelova, koji je 2013, bio prvak Evrope i sveta,   sa 3:1.

Ekipa Radio televizije Yueco  bila je na licu mesta, gde smo razgovarali sa  novim šampionom Evrope, odmah po osvajanju zlatnog odličja.

 

 

Drugu i to srebrnu medalju za našu zemlju u kategoriji  do 66 kilograma izborio je rvač Spartaka i  olimpijski šampion iz Rija,   Davor Štefanek, koji je na putu do finala u kvalifikacijama  savladao Švajcarca  Andreasa Veča sa 11:0 zatim Letonca Aleksandrosa  Jurkjansa sa 5:2, potom u četvrtfinalu  Mađara Matea Kašnjaija tušem u 52. sekundi, dok je  u polufinalu bio  bolji od Belorusa Soslana Daurova sa 4:1.

U finalu Štefanekov protivnik bio je Rus Arten Sukov, koji se, pre dve godine, okitio zlatnim odličjem na Evropskom prvenstvu. Bio je to izuzetno težak meč, u kojem je, nakon prve runde, klasičar iz Rusije imao prednost od jednog poena. Drugu rundu Štefanek je počeo ofanzivnije, međutim, Sukov je bacanjem  došao do prednosti od tri poena. Minut i po do kraja, naš borac dobija jedan poen zbog pasivnosti protivnika, koji je u finišu borbe, dobrim akcijama,  stekao nedostižnu prednost od 11:1.

 

Na ovogodišnjem šampionatu Starog kontinenta, u Novom Sadu, bronzanom medaljom okitio se još jedan vrsni rvač Spartaka, Aleksandar Maksimović, u kategoriji do 71 kilograma.

.  U borbi za odličje Maksimović je u prvom kvalifikacionom meču trijumfovao protiv Poljaka Karečinskog tehmičkim tušem. U osmini finala pobedio je Grka Gevkenija Pentoreca 4:1, a u četvrtfinalu poražen je od Belorusa Liaka sa 3:1. Pošto je Liak otišao u finale, povukao je Maksimovića u repesaž, gde je naš borac savladao Drmolu tušem. U izuzetno teškom duelu za bronzu Maksa je bio bolji od Francuza Erika Nikogosjana  sa 2:1 i, sasvim zasluženo, došao je do svog četvrtog evropskog odličja i do treće bronze.

 

Treći reprezentativac Srbije iz redova Rvačkog kluba Spartak u kategoriji do 85 kilograma bio je Dejan Franjković, koji je u meču svog života položio na pleća olimpijskog šampiona iz Rusije Davida Čakvetadzea sa 7:4, ali ga je u osmini finala zaustavio Jermenac Manukjankoji je slavio sa 2:0. medalje.

 

Prethodni članak
Sledeći članak