Interkultura i Gimnazija

Povodom deset godina postojanja organizacije i rada Interkulture raspisan je konkurs za deset stupendija za programe razmene učenika u školskoj 2018/2019.godini u deset zemalja. Učenica Gimnazije ,,Svetozar Marković“, Jelena Prijić, konkurisala je za stipendiju. Stipendije se dodeljuju za godišnju i polugodišnju razmenu, a zemlje koje su ponuđene su Danska, Ekvador, Indija, Italija, Kolumbija, Mađarska, Rusija, Tajland, Filipini i SAD, a svake godine Interkultura radi na povećanju broja zemalja.

Jelena Prijić je učenica drugog razreda Gimnazije koja se prijavila za jednogodišnju stipendiju Interkulture sa željom da naredne godine ode u Italiju ili Dansku, a do tada je domaćin učenici iz Rusije. Učenici Gimnazije su domaćini učenicima iz inostranstva, a to im omogućava dodatne bodove za prijavu.

Primer dobro ostvarene razmene učenika je Tilen Galič je učenik iz Nemačke koji je pre tri meseca došao u našu zemlju. On je savladao naš jezik i sada ide u treći razred, rekao nam je da je za njega razmena lepo iskustvo i da će kod nas boraviti tokom cele godine. Dopada mu se naša kultura i ljudi u njegovom okruženju posebno je pohvalio svog domaćina.

Prema rečima profesorke engleskog jezika, Gordane Budanović koja je aktivan volonter Interkulture, u Gimnaziji će ove godine preko programa razmene učenika nastavu istovremeno slušati troje učenika iz inostranstva što je najveći broj do sada. Stipendije za odlazak naših učenika u inostranstvo, pokrivaju 50% troškova učešća u programu razmene, a sami učenici učestvuju sa 2.800evra. Učenici iz naše zemlje koji žele da konkurišu za stipendiju bi trebalo da budu motivisani, komunikativni, otvoreni za nova iskustva, spremni da se snađu u novim situacijama, novom društvu i kulturi kao i da približe našu zemlju, kulturu i običaje strancima jer je razmena u organizaciji Interkulture dvosmerna. Cilj programa razmene učenika jeste upoznavanje različitih kultura, istakla je profesorka.

Svi kandidati koji ispunjavaju uslove mogu da se prijave za paket stipendija do 30.novembra, a prijavljivanje se vrši onlajn preko sajta Interkulture. Učenici koji prijavu popune do kraja novembra biće pozvani na selekciju 16.decembra nakon čega će odabranim učenicima biti dodeljena po jedna stipendija u zavisnosti od navedenih želja i programa. Oni koji se prijave nakon 30.novembra moći će da konkurišu samo za preostala mesta, a selekcija tih prijave će se izvršiti u februaru.