понедељак , 15 августа 2022
Naslovna / Zdravstvo / Rano otkrivanje povećava šansu za izlečenje raka dojke

Rano otkrivanje povećava šansu za izlečenje raka dojke

U Severnobačkom okrugu u 2019. godini od raka je obolelo 630 žena, a od raka dojke 132 žene. Svaka peta novoobolela žena mlađa je od 50 godina, a svaka treća koja je umra pripada grupi radno aktivnih žena, rečeno je konferenciji za medije uoči obeležavanja Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke.

Srbija se nalazi na vrhu liste zemalja u Evropi po smrtnosti od raka dojke, a razlog za to jeste kasno dijagnostikovanje ove maligne bolesti. U Severnobačkom okrugu, u 2019. godini, borbu protiv raka dojke izgubile su 33 žene. Ukoliko se bolest locira na vreme, šanse za uspešno izlečenje su 90 odsto, te lekari naglašavaju da su preventivni pregledi i samopregledi od presudnog značaja, a naročito mamografski pregled, koji predstavlja zlatan standard za rano otkrivanje raka dojke, a koji od 2020. godine nije dostupan u subotičkoj bolnici zbog epidemije.

Rizik od oboljevanja raste nakon 40 godine, međutim, oboljenje može nastupiti i u mlađem uzrastu, navodi dr Verica Dronjak, načelnica Preventivnog centra Doma zdravlja. U najznačajnije faktore rizika za karcinom dojke spadaju oni na koje se ne može uticati, a to su: godine starosti, ženski pol, nasleđe, genetski faktori i prethodno dijagnostikovani karcinomi dojke.

Žene koje su se izborile ili se još uvek bore protiv ovog oboljenja, tokom lečenja se susreću sa teškim terapijama i psihološki teškim situacija, zajedno sa svojim porodicama. Stoga je važno ukazati na to da rak dojke nije tabu tema i da se o njemu mora pričati, a obolelim ženama pružiti potrebna podrška. Udruženje koje godinu dana neumorno radi na tome jeste Udruženje “Jedna uz drugu”, koje za svoje članice organizuje brojno stručno savetovanje, edukativne i psihološke radionice.

Povodom obeležavanja Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke, Udruženje “Jedna uz drugu” organizuje u nedelju od 10 časova “Šetnja za zdravlje – simbolična šetnja sa sunčanog trga do Dudove šume i nazad”.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

U Severnobačkom okrugu registrovano 45 novih slučajeva obolelih od kovida

Tokom prethodnog dana u Severnobačkom okrugu registrovano je 45 novih slučajeva infekcije virusom SARS-CoV-2. Posmatrano …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.