1. Maj bez tradicionalnog uranka ali uz roštilj

Prvomajski praznik proslaviće se pod nešto drugačijim okolnostima, ali ni to neće sprečiti naše sugrađane koji imaju dvorište, da pripreme tradicionalni prvomajski roštilj za svoje ukućane. Za razliku od onih u kućama, većina Subotičana koji žive u stambenim blokovima pvomajske praznike obeležiće bez pripreme roštilja.

Da će se miris roštilja sutra ipak širiti gradom potvrđuju i mesari na Mlečnoj pijaci koji kažu da je potražnja za roštiljskim mesom poslednjih dana porasla za oko 60 odsto. Kako kaže mesar Laslo Šinković, cene su ostale iste, te u zavisnosti od toga šta se kupuje kreću se od 490 do 540 dinara. Ostale namirnice prodaju se kao i do sada, a sugrađani koji prave roštilj, između ostalog najviše kupuju i dobro poznate roštiljske kobasice.

Pored kupovine mesa, građani su danas u većoj meri kupovali i povrće. Prodavac na Mlečnoj pijaci, Estika Ćuro, kaže da je sa današnjom prodajom veoma zadovoljna, cene namirnica su ostale iste, a između ostalog sezonsko povrće najviše se prodavalo.

Iako roštilj u većini domova sutra neće izostati, ono što će sigurno izostati za prvomajske praznike je tradicionalna manifestacija na Paliću koja okuplja veliki broj Subotičana, ali i gostiju iz zemlje i inostranstva.