Prolećni mraz napravio štetu u voćnjacima

Smena niskih i visokih temperatura koja je krajem marta zahvatila i naše područje loše se odrazila na pojedine sorte voća. Najveće štete pretrpele su kajsije, breskve i trešnje koje su bile u fenofazi početka cvetanja, ali i breskve i nektarine koje su bile u fenofazi kraja bubrenja pupoljaka.

Zbog mraza koji je zabeležen od 16. do 18. marta i niskih temperatura koje su u Žedniku iznosile i do -6 stepeni, u zavisnosti od sortimenta i pozicije, izmrzlo je 10 do 30 odsto cvetova kajsije, breskve i nektarine, navode stručnjaci. Nekoliko dana kasnije novi nalet hladnog talasa načinio je dodatnu štetu i uzrokovao do čak 80 odsto izmrzlosti cvetova.

Najmanje je stradala šljiva, dodaje sagovornica i navodi da grad veličine graška koji je pao prošle nedelje nije pričinio značajnije štete u voćnjacima.

Tomić ističe da će naročito opasno za voće biti ako nakon ovih niskih temperatura nastupi mraz jer je za voće u fazi cvetanja kritična temperatura -2 stepena, a za zametnute plodove, koji su još osetljiviji već od -1 do 2 stepena.