Programi profesionalne orijentacije pomaže neodlučnim maturantima

Programi profesionalne orijentacije postoje u gotovo svim školama u Subotici. Ovi programi realizuju se kroz brojne radionice i mogu biti od izuzetne pomoći prilikom odabira fakulteta, poručuju pedagozi i psiholozi. Od najveće pomoći su upravo za one maturante koji su neodlučni, jer im pomažu da otkriju svoje afinitete i interesovanja, a konačna odluka svakako mora biti prepuštena učeniku.

Za roditelje čije dete maltretira vršnjake u školi, narušava ugled i čast drugog učenika ili nastavnika nacrt Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja predviđa novčane kazne od 30.000 do 100.000 dinara. Roditelji će ukoliko ove odredbe budu usvojene, osetiti na „novčaniku“ i ako ne upišu dete na vreme u predškolski program ili školu, ali i ako u roku od osam dana ne opravdaju izostanke iz škole. Predviđena novčana kazna za to je od 5.000 do 100.000 dinara.

Gotovo 90 odsto dece uzrasta od 10 do 15 godina poseduje mobilni telefon, a većina njih je spremna da ostavi svoje lične podatke na internetu, uključujući adresu stanovanja, objavila je nevladina organizacija „Save the children“ povodom Dana bezbednog interneta koji se obeležava sutra. Rezultati istraživanja koje je ova organizacija sprovela tokom prošle godine o ponašanju i navikama dece na internetu pokazali su da većina dece svakodnevno koristi informaciono-komunikacione tehnologije i pristupa internetu već od svoje devete godine života. Gotovo sva deca poseduju uređaj preko kojeg pristupaju internetu, a najčešće je to mobilni telefon. Prema rezultatima istraživanja, 90,5 odsto dece uzrasta od 9 do 17 godina ima profil na jednoj ili više društvenih mreža – Tviteru, Fejsbuku, Jutjubu ili Instagramu. Svako četvrto dete našlo se u situaciji da mu je objavljena slika bez dozvole, a 28 odsto dece obuhvaćene istraživanjem doživelo je pretnje na internetu tri ili više puta.U slučaju problema, 50 odsto dece ne bi prijavilo slučaj uznemiravanja na internetu, a manje od trećine ispitane dece bi se obratilo školskom osoblju.

Prethodni članak
Sledeći članak