Problemi zaštite arheološkog nasleđa

Kasno uključivanje arheologa u proces realizacije projekata izgradnje jeste jedan od glavnih problema kada je u pitanju zaštita arheološkog nasleđa, istaknuto je na sastanku Sekcije za zaštitu arheološkog nasleđa Srpskog arheološkog društva koje se danas i sutra održava na Paliću.

Cilj današnjeg sastanka stručnjaka iz oblasti arheologije jeste pronalaženje načina kako da se pomogne struci, ali i državi poboljšanjem zakonskih rešenja kako bi u praksi sve teklo glađe i kako bi svi imali širu korist od toga, istakao je predsednik Srpskog arheološkog društva, Adam Crnobrnja. On je rekao da problem nastaje kada se ne poštuju međunarodna pravila ni domaći zakoni i kada se arheolozi ne pojavljuju u pravo vreme, kao prethodnica, pre početka izvođenja zemljanih radova.

Na problem kasnog uključivanja struke u izvođenje projekata ukazuje i domaćin današnjeg skupa, arheolog- konzervator u Međuopštinskom zavodu za zaštitu spomenika Subotica, dr Neda Mirković- Marić koja ističe da bi za sve uključene strane u nekom projektu bilo lakše kada bi arheolozi bili uključeni u sam proces planiranja projekta.

Sekcija za zaštitu arheološkog nasleđa okupila je 40 učesnika, a Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika kulture Subotica je ovogodišnji domaćin skupa.