Problem nepravilnog odlaganja otpada

Na pojedinim lokacijama u gradu evidentan je problem nepravilnog odlaganja otpada u i oko kontejnera. U pokušaju da reše ovaj problem iz JKP “Čistoća i zelenilo” uputili su na adrese građana koji žive u zgradama, obaveštenje u kojem se stanari zgrada mole da na pravilan način odlažu otpad iz domaćinstava.

U pojedinim delovima grada često se razne vrste otpada mogu videti u i oko kontejnera. Ponekad se dešava da građani ostavljaju smeće pored kontejnera, ali ne zato što to namerno žele da urade već zato što su kontejneri puni zemlje, odsečenih grana, kutija i slično. Neki od sugrađani sa kojima smo razgovarali, krivicu za ovakvo stanje vide u nevaspitanju pojedinaca, dok neki smatraju da bi nadležne službe trebalo češće da izlaze na teren.

Iz JKP “Čistoća i zelenilo” kažu da su se u gradu na pojedinim lokacijama pojavila žarišta u i oko kontejnera. Ovakva žarišta nalaze se na Radijalcu i na Prozivci na više lokacija, a po rečima predstavnika “Čistoće” građani na ovim mestima odlažu građevinski i kabasti otpad u i oko kontejnera i na taj način onemogućavaju stanare okolnih zgrada da bacaju komunalni otpad za koji su kontejneri i namenjeni. Kako objašnjavaju iz ovog preduzeća do problema dolazi jer poslovni prostori u blizini zgrada nemaju svoje kontejnere, pa vrlo često svoj otpad odlažu u kontejnere koji su namenjeni stanarima zgrada.

Iz JKP “Čistoća i zelenilo” napominju da bi zgrade trebalo da imaju svoje prostorije i posude za komunalni i čvrsti otpad, ali da su te prostorije u većini zgrada pretvorene u biciklane ili prostore za neke druge namene, te su kontejneri na javnim površinama i dolazi do problema nepravilnog odlaganja smeća.

Iz JKP “Čistoća i zelenilo” su na adrese naših sugrađana počeli da šalju obaveštenja o pravilnom odlaganju otpada i o tome koji otpad može i na koji način da se odlaže u kontejnere. Takođe podsećaju građane da dva puta godišnje organizuju akciju besplatnog odnošenja kabastog otpada te da iskoriste te priliku za odlaganje starog nameštaja i bele tehnike.

Ostavi komentar

Unestie Vaš komentar
Unesite Vaše ime