уторак , 13 априла 2021
Naslovna / Društvo / Prirodni materijali u predškolskom obrazovanju

Prirodni materijali u predškolskom obrazovanju

Značajnu ulogu u intelektualnom razvoju dece predškolskog uzrasta igraju prirodni materijali koji zauzimaju važno mesto u novom programu predškolskog vaspitanja i obrazovanja “Godine uzleta”, koji se u vrtićima primenjuje od ove školske godine.

Grančice, šišarke, lišće, kamenčići, ljuske od kukuruza samo su neki od prirodnih materijala koje su deca sakupljala tokom šetnje i boravka u prirodi i od njih u vrtićkom dvorištu kreirala kućice za insekte, instrumente, logorsku vatru i još mnogo toga. Kroz igru, a uz dogovor i maštu i uz vođenje vaspitača, deca u vrtiću “Kolibri” PU “Naša radost” iskoristila su sunčan dan na dvorištu.

Ove školske godine u vrtićima u Srbiji počela je primena novog programa predškolskog vaspitanja i obrazovanja “Godine uzleta”. Ovaj program naglasak stavlja na sam proces učenja deteta, a važnu ulogu u tome zauzimaju prirodni i nestruktuirani materijali. Ova vrsta materijala vrlo podsticajno deluje na decu jer se njihovom upotrebom razvijaju kreativnost, inovativnost i podstiče se intelektualni razvoj deteta. Zbog svega navedenog, važno je da prirodni materijali budu dostupni deci, da ona imaju priliku da ga uzmu u ruke i da se spontano igraju sa njim.

Novi program predškolskog vaspitanja i obrazovanja “Godine uzleta” u Srbiji se primenjuje sukcesivno, a od septembra prošle godine njegova implementacija počela je i u vrtićima PU “Naša radost.

O autoru Goran

Pogledaj i sledeće

Još 200 mesta za nove biznis projekte uz podršku države

Još 200 slobodnih mesta ostalo je za obuku i finansiranje novoosnovanih preduzetnika, budućih startapa, zadrugara, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *