Pripreme za Uskršnju trpezu

Sugrađane koji Uskrs slave po gregorijanskom kalendaru zatekli smo na Mlečnoj pijaci kako pazare namirnice za svečanu uskršnju trpezu, a prvenstveno jaja koja će prema običaju farbati danas.

Domaćice su se jutros uputile na pijacu kako bi dokupile sastojke koje im nedostaju za specijalitete koji će se naći u nedelju na trpezi. Takođe, kupovale su i jaja koja će farbati u toku današnjeg dana.

Ponuda na pijaci bila bogata jer su se prodavci potrudili da ponude sve što je neophodno za uskršnju trpezu. Ipak, najviše su se kupovala jaja, čija je cena veća za 10 odsto u odnosu na prošlu godinu i kreće se od 14 do 22 dinara. Ima i onih koji su kupovali već ofarbana jaja po ceni od 50 dinara po komadu.

Za one sa istančanim ukusom na tezgama su se mogla naći i ručno ukrašena jaja, kokošija i guščija, koja u zavisnosti od tehnike i vrste staju od 120 do 600 dinara. Naša sugrađanka Verica Vulović kaže da joj je ukrašavanje jaja različitim tehnikama hobi, te da se za kupovinu ovako ukrašenih jaja odlučuju uglavnom mlađi kupci.

Dok je trpeza na Veliki petak posna jer ovo dan žalosti kada je Isus razapet na krst, za Uskrs će se pored jaja na stolu naći kuvana šunka, kobasice, ali i kolač koji je neizostavan deo svečane uskršnje trpeze.