понедељак , 29 новембра 2021
Naslovna / Društvo / Pripreme za polazak u prvi razred osnovne škole

Pripreme za polazak u prvi razred osnovne škole

Za dve nedelje počinje nova školska godina, a za učenike koji polaze u prvi razred osnovne škole polazak u školu predstavlja veliku promenu. Kako bi pomogli budućim prvacima da se navikanu na novu sredinu roditelji bi trebalo o školi da govore pozitivno. Psiholozi kažu da je za dete najvažnije da je prilikom polaska u prvi razred samostalno, a ne da ume da piše ili čita.

 

Stručnjaci savetuju roditelje da od polaska u prvi razred osnovne škole ne prave veliku famu. Oni bi trebalo da na dete prenesu pozitivan stav prema školi i obrazovanju uopšte. Strah i nervoza koji se mogu javiti kod roditelja koji su zabrinuti da li će dete biti uspešno u školi i kakav će odnos imati sa učiteljicom prenose se i na dete koje ovakve situacije prepoznaje kod roditelja.

 

Školski psiholozi upozoravaju da roditelji ne bi trebalo da preuzimaju ulogu učitelja i da sa decom pre polaska u školu uče čitanje i pisanje. To može biti i kontraproduktivno jer detetu može biti teško da usvoji novi način učenja koji uspostavi učitelj u školi. Za dete je najvažnije da prilikom polaska u prvi razred bude samostalno i da ume da vodi računa o sebi i svojim stvarima, kao i da bude pristojno.

 

Kako bi se budućim đacima prvacima olakšao polazak u prvi razred osnovne škole vaspitači i učitelji još u martu počinju da rade sa roditeljima budućih đaka. Roditelji tom prilikom na roditeljskim sastancima dobijaju smernice na koji način da približe detetu školu i sve ono što ga očekuje u njoj.

O autoru Jasmina Tatic

Pogledaj i sledeće

Orezivanje i uklanjanje suvih stabala u Velikom parku na Paliću

JP “Palić- Ludaš” naredne nedelje započeće radove na sanitarnom orezivanju i uklanjanju suvih stabala u …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *