Priprema domaće zimnice postala luksuz

Vremenske neprilike ove godine uticale su na slabiju ponudu svežeg voća i povrća na pijacama, ali i na cene koje su ove godine više u odnosu na prethodne. U ovakvim okolnostima, sve je manje Subotičanki koje se odlučuju da same pripremaju zimnicu.

Naša sugrađanka Biljana Bajić došla je jutros na pijacu kako bi pazarila breskve za pripremu pekmeza. Biljana nam priča kako već godinama priprema zimnicu po starim, isprobanim receptima. Ove godine već je skuvala paradajz, napravila domaći pekmez od kajsija, kupina, malina,jagoda, spremila je i sok od aronije i slatko više vrsta. Biljana smatra da se isplati uložiti i vreme i trud, ali i novac jer na kraju znate šta jedete budući ste sami birali sastojke.

Prodavci na Mlečnoj pijaci kažu da je kupaca sve manje, pogotovo onih koji kupuju na veliko kako bi spremali zimnicu. Cene voća i povrća su više u odnosu na prošlu godinu, ali je i ponuda manja budući da ova godina nije bila naklonjena proizvođačima koje su zadesile brojne vremenske nepogode.

Za one koji žele da jedu domaći pekmez, a nemaju vremena da ga sami prave, na pijaci se mogu naći i domaći džemovi od kajsije, breskve i šljive za 600 dinara po tegli, dok je kuvani paradajz 250 dinara po flaši.