Prikaz Vitlejema velikih razmera u Franjevačkoj crkvi

U Franjevačkoj crkvi u našem gradu uoči najradosnijeg praznika Božića po Gregorijanskom kalendaru, i ove godine napravljen je prikaz Vitlejema ogromnih razmera.

U susret Božiću u Franjevačkoj crkvi napravljen je prikaz rođenja Isusa Hrista u Vitlejemu širok sedam, dubok četiri i visok pet metara. Prikaz Vitlejema u ovoj crkvi svake godine privlači veliki broj ljudi, i to ne samo vernika. Betlehem predstavlja posebnu tradiciju kod Franjevaca jer je prvi u istoriji napravio Sveti Franja u mestu Greča u Italiji 1223. godine želeći da bolje i dublje doživi Božić, objašnjava gvardijan Franjevačke crkve u Subotici, fra Zdenko Gruber.

Fra Zdenko Gruber poručuje da radost zbog rođenja Isusa treba da bude veća od radosti koju nam donose neke prizemne stvari,poput slavlja zbog pobede fudbalske reprezentacije na nekom takmičenju,koliko god ono veliko i značajno bilo u svetskim okvirima.

Po Gregorijanskom kalendaru za vernike rimokatoličke ispovesti sutra je Badnji dan, a u katoličkim crkvama se u ponoć služi ponoćna misa koja slavi Isusovo rođenje.