Prijave za državnu pomoć punoletnim građanima krajem aprila

Ministar finansija, Siniša Mali, najavio je danas da će krajem aprila početi prijava, a već početkom maja isplata, u dva dela, državne pomoći svim punolenim građanima, koji izraze interesovanje.

Isplatićemo dva puta po 30 evra svim punoletnim građanima koji se prijave za ovu vrstu pomoći. Isplata će biti organizovana u maju i u novembru ove godine. To važi za sve državljane Republike Srbije, a predviđeno je i dodatnih 50 evra za penzionere, koji ne moraju da se prijavljuju jer će automatski dobiti uplate. Prvu uplatu mogu da očekuju već prve nedelje maja – rekao je Mali i naveo da će prijava koja počinje 28. aprila biti organizovna na isti način kao i prošle godine.

Pomoć države građanima i privredi nastaviće se u cilju očuvanja postignutih rezultata, te da će u okviru trećeg paketa pomoći, za šta je izdvojeno oko 250 milijardi dinara, polovinu minimalne zarade za tri meseca po zaposlenom dobiti i velika preduzeća.

Reč je o ukupno 1,5 milion zaposlenih. Svako od njih će dobiti za tri meseca ukupno 48.000 dinara od države. Dodatno ćemo pomoći i turizmu, sektoru koji je najugroženiji. Oni će pored ove pomoći dobiti dodatnu celu minimalnu zaradu. Osim toga, pomažemo i gradske hotele, koji će dobiti 350 evra po individualnom ležaju, odnosno 150 evra po smeštajnoj jedinici – dodao je ministar Mali.

Precizirao je da je tu vrstu pomoći prošle godine dobilo 312 hotela, dok u sektoru turizma ima oko 12.000 registrovanih privrednih subjekata sa oko 65.000 zaposlenih.