Briga o zdravlja u letnjem periodu

 

U letnjem periodu povećan je broj ljudi koji se žale na upalu grla, ušiju i glavobolju koje, prema rečima dr Verice Dronjak, mogu biti posledica neadekvatne upotrebe klima uređaja kao i rezultat nedovoljne pažnje prilikom kupanja na bazenima i kupalištima.

 

Građani sa kojima smo razgovarali su nam rekli da se od upala grla, ušiju i glavobolje štite tako što izbegavaju promaju, konzumiranje ledene vode i trude se da pravilnom upotrebom klima uređaja spreče nastanak negativnih efekata po zdravlje.

 

Prema rečima načelnice Preventivnog centra Doma zdravlja, dr Verice Dronjak, infekcije gornjih disajnih puteva mogu biti izazvane i nepravilnom upotrebom klima uređaja, ventilatora i aparata za rashlađivanje što može dovesti do akutnih i hroničnih upala grla, ušiju, disajnih puteva, sinusa i bronhitisa. Zbog toga je prema rečima doktorke važno adekvatno se zaštiti od negativnih spoljnih uticaja, umereno koristiti klima uređaje koje treba redovno održavati.

 

U toku letnjeg perioda veoma je važno obezbediti dovoljan unos tečnosti u organizam, izbalansiranu i laganu ishranu, umerenost u vršenju fizičke aktivnosti, zaštitu od UV zračenja. Pored toga posebnu pažnju treba posvetiti adekvatnoj klimatizaciji prostora pri čemu temperetura u rashlađenom prostoru ne bi trebalo da bude 10 stepeni niža u odnosu na spoljašnju temperaturu, a bilo da se radi o klimatizaciji prostora ili kola klima uređaje treba redovno održavati, čistiti i umereno koristiti poručuju stručnjaci.