Praznična trpeza

Na Veliki petak mnoge domaćice iskoristile su priliku da odu do pijace i dokupe namirnice koje im nedostaju za pripremu praznične trpeze. Na svakoj prazničnoj trpezi naći će se tradicionalna hrana uz neizostavna farbana jaja, kuvanu šunku i kobasicu.
Hrišćanski praznik Uskrs je dan koji provodimo sa porodicom, prijateljima i dragim ljudima. Tim povodom trpeze su svečano uređene a na njima se nalaze korpe pune šarenih jaja kao i tradicionalna hrana koju pripremaju vredne domaćice. Sugrađanke koje smo jutos zatekli na pijaci , kažu da danas farbaju jaja i pripremaju kolače, dok su šunka i kobasice, ali i jagnjetina neizostavan deo svake svečane trpeze.
Prodavci kažu da su cene namirnica pred praznike ostale nepromenjene. Očekivano, u ovim danima najviše se kupuju jaja, zeleniš i ren.
Od jutros na pijacama je bila nešto veća gužva, pa samim tim i promet je bio bolji, a očekuje se da će veliki broj ljudi pijace posetiti i sutra. Uprkos gužvama prodavci kažu da je praznična kupovina iz godine u godinu sve skromnija.
Simboli jednog od najvećih hrišćanskih praznika su farbana jaja i zec. U hrišćanstvu ukrašena jaja su simbol novog rođenja, Isusovog izlaska iz groba, odnosno Vaskrsnuća. Na prazničnoj trpezi pored šarenih jaja nalaze se i ren, jagnjeće pečenje, kuvana šunka i kobasice.