Praznična trpeza

Na Badnji dan jede se posna hrana, a na Badnje veče okuplja se cela porodica oko tradicionalne večere.

Naši sugrađani koji Božić slave po julijanskom kalendaru rano jutros požurili su na pijacu da pazare ribu koja je neizostavni deo trpeze za Badnje veče kada se priprema posna hrana. Osim ribe, na večeri koja okuplja celu porodicu naći će se i pasulj i posna supa, a najvažnije od svega je da porodica bude na okupu poručuju Subotičani koje smo jutros zatekli na pijaci.

Redovi ispred ribarnica jutros svedoče o tome da se tradicija poštuje, te je riba danas i prethodna dva dana bila najtraženija na pijacama. Prodavci kažu da je najtraženija šnicla šarana za koju je potrebno izdvojiti 799 dinara po kilogramu, a osim toga u ponudi su i smuđ koji košta 900 dinara, kao i pastrmka koja je oko 650 dinara. Na pijaci se može kupiti i file lososa za kojeg je potrebno izdvojiti 1990 dinara, dok je cena kilograma orade oko 1200 dinara.

Pored ribe, na trpezi na Badnje veče naći će se i posni pasulj, orasi, suvo voće i med.