Praznična ishrana

U vreme praznika mnogi od nas su skloni da preteraju sa količinom i vrstom hrane koja se nađe na prazničnoj trpezi. Lekari podsećaju da i za vreme praznika budemo umereni u hrani i piću kako ne bismo osetili akutne i hronične posledice po zdravlje.

U vreme novogodišnjih praznika većina domaćica potrudi se da pripremi bogatu i raznovrsnu trpezu. Uglavnom se za novogodišnju noć spremaju različite vrste pečenja, sarma i kolači kao neizostavni deo trpeze. Pitali smo sugrađane da li za vreme praznika vode računa o tome koliko i šta jedu?

Lekari podsećaju da je umerenost u jelu i piću važna kako ne bismo narušili svoje zdravlje. I za vreme praznika moramo voditi računa o izboru namirnica kao i o načinu njihove pripreme. Što jednostavnija barena hrana, sveže voće i povrće, zdrave žitarice, ne preterano kalorična i teško svarljiva hrana treba da bude naš izbor i u vreme praznika kako ne bismo osetili akutne i hronične posledice. Lekari savetuju da pauza između obroka bude od 3-5 sati.

Stručnjaci upozoravaju osobe sa hroničnim oboljenjima da se i u vreme praznika pridržavaju propisanog načina ishrane i da redovno uzimaju svoju terapiju.