Poseta ministarke Gojković

Subotičani će prve predstave u novoj zgradi Narodnog pozorišta moći da gledaju u 2023. godini, izjavila je prilikom današnje posete našem gradu ministarka kulture i informisanja Maja Gojković.

Radovi na izgradnji Narodnog pozorišta stali su kod 8 II faze za koju tender nije realizovan u decembru jer su ponude izvođača radova premašile zacrtani budžet. Ovo se dogodilo zbog složene procedure javnih nabavki, ali i povećanja cena građevinskog materoijala, podsetio je gradonačelnik Stevan Bakić.

Ministarka kulture i informisanja rekla je prilikom obilaska Narodnog pozorišta da je krajem novembra prošle godine Republika izdvojila dodatnih 350 miliona dinara za ovaj projekat, isto toliko izdvojila je i Pokrajina, dok je Grad obezbedio svoj deo od 10% sredstava. Međutim, prilikom raspisivanja javne nabavke nije se računalo na porast cena građevinskog materijala što je poskupelo izvođenje radova. Trenutno se čeka procena Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada o tome da li su izvođači prikazali verodostojne cene i da li postoji i koliko prostora za smanjene cena , kao i koliko je još sredstava neophodno izdvojiti sa svih nivoa vlasti da bi se završio ovaj projekat.

Kako je rečeno danas u proteklih 15 godina u izgradnju Narodnog pozorišta uloženo je preko 2 milijarde dinara, a vode se razgovori o tome da nakon završetka radova održavanje zgrade pređe u ruke republičke ili pokrajinske vlade.