Porasle cene zakupa stanova

U odnosu na period pre pandemije korona virusa, cene kvadrata u Subotici porasla je za 30 odsto. Najtraženiji, ali i najskuplji su stanovi u novogradnji, čija cena po kvadratu prosečno iznosi 1300 evra, dok u starogradnji kvadrat kupci plaćaju oko 1000 evra. Iako je porast cena građevinskog materijala najviše uticao na cenu kvadrata, na stanje na tržištu nekretnina u velikoj meri uticao je i dolazak velikog broja državljana Rusije, kažu agenti za nekretnine.

Dolazak velikog broja državljana Rusije u Suboticu uticao je pre svega na povećanje cena izdavanja stanova u zakup. Kako su oni zainteresovani za zakup stana na kraći vremenski period, na dva ili tri meseca, to je uslovilo podizanje cena takvog zakupa.

Najtraženiji stanovi za uzimanje u zakup su površine od 30 do 45 m2, u novijim zgradama na Prozivci, Radijalcu ili u centru grada. Za kiriju na mesečnom nivou vlasnici takvih stanova traže od 200 do 300 evra.

Iako su pojedini državljani Rusije zainteresovani i za kupovinu stanova, za skok cene kvadrata najzaslužniji je porast cena građevinskog materijala i ukupnih troškova. I pored skoka cena, agenti za nekretnine kažu da u poslednjih godinu dana vlada mnogo veća tražnja u odnosu na ponudu.

1 komentar

  1. Ova ludnica sa rastom cena stanova i stanaraina mora jednom da stane. Više je neizdržljivo, ko ima studenta ili nema svoj stan, uskoro neče imati od čega da palti hranu. Država jednom mora da reaguje na tržištu, nismo mi London pa da pustimo tržištu da izbalansira stvari

Komentari su zatvoreni